De Zoepnaze

Wat is carnaval zonder carnavalsmuziek? Zoiets als Bemelen zonder Berggeitte…

Al bij de eerste levenstekenen van carnaval in Bemelen – het uitroepen van jeugdprins Hennie I (Koekelkoren) in 1970 – was er ‘live’ muziek. Van wie anders dan harmonie Sint Laurentius? Zij begeleidde de jonge hooglustigheid van zijn woning naar de zaal van het gemeenschapshuis voor de viering van de allereerste kindercarnaval in Bemelen.

Het mag dan ook weinig verwondering wekken dat de ‘grote’ Berggeitte, toen zij een jaar later met hun activiteiten startten, eveneens een beroep deden op ‘Sint Laureens’ voor de muzikale ondersteuning. Het was geen vergeefs beroep.
Vrij snel al kreeg de muzikale bijdrage van Sint Laurentius aan de activiteiten van de Berggeitte vaste vorm onder de naam BH-Band. Een select gezelschap van muzikanten dat het voor de Bemeler carnaval over had om, onder de bezielende leiding van Jaak Aarts, extra repetities te ondergaan teneinde het carnavalsrepertoire tot in de finesses onder de knie te krijgen. Die BH-Band werd al snel een onmisbare steunpilaar voor de Bemeler carnaval.

Natuurlijk werden er destijds veel – en vooral flauwe – grappen gemaakt over de naam van de ‘hofkapel’. Waar die afkorting BH voor stond? Dat werd in ’t gezètsje van 1980 nog eens haarfijn uitgelegd. “We hebben in de afgelopen jaren al heel wat suggesties gehoord, van Behuurlijk Hèl tot Boel Herrie, van Bezeunder Hermenie tot Berggeitte Hofkapel. Maar BH betekent gewoon Bemeler Harmonie. Het is maar dat u het weet!”

De Zoepnaze

Het plotselinge verlies van ‘grote roerganger’ Jaak Aarts, die in augustus 1981 – precies in het eerste jubileumjaar van de Berggeitte – was een zware tegenslag, niet alleen voor de BH-band maar ook voor de Bemeler carnaval. Maar mede dankzij zijn inzet waren zowel de band als carnaval inmiddels sterk genoeg om deze klap te overleven.

De ‘hofkapel’ ging door. Zij het onder een andere naam – de Zoepnaze – en in een wat andere opzet. Hoe dat precies in zijn werk ging, en hoe die Zoepnaze het uiteindelijk tot in de top van de eredivisie van de Limburgse carnavalsmuziek wisten te schoppen, kan niemand beter vertellen dan de Zoepnaze zelf. In hun eigen woorden:

“De Bemeler Zoepnaze, opgericht als een ‘zaate bende’ in 1982, bestaan in totaal uit ongeveer vijftig personen, onder wie bestuursleden, adviseurs, technische staf, medische staf, persvoorlichters, catering, buschauffeur, roadies, dirigent, en ook nog een paar muzikanten. De wortels van die muzikanten liggen bij harmonie Sint Laurentius. Ons repertoire varieert van Jantje Smit tot Frans Theunisz, van Beppie Kraft tot Guus Mevis (!), van Edith Piaff tot de Bananenboxer, van Ziesjoem tot Queen, van Pavarotti via Beethoven tot Abba en de Poppies, van Sinterklaas- en Kerstmuziek tot carnavalsschlagers en ga zo maar door… Voorop staat: van lol via plezier tot sjpas!!

De prestaties zijn niet gering: één vaatje bier in 22 minuten en elf seconden.
Daarbij hebben we op diverse concoursen in het Heuvelland en omgeving een aantal eerste prijzen gehaald. Hoogtepunten waren onder andere het wegkapen van de wisselbeker – na drie overwinningen op rij – van het concours in Gronsveld, en in 1995 een eerste prijs bij onze internationale doorbraak in het Belgische Maaseik.

In 1998 namen we samen met vijf andere hermeniekes onze eerste cd op, getiteld ‘111 Punte’. In recordtijd gingen daarvan 1500 stuks over de toonbank.
In 1996 deden we voor het eerst mee aan het Limburgs Kampioenschap voor Zaate Hermeniekes in Posterholt, gewoon voor de lol. We werden tot onze eigen verbazing derde. Dat smaakte naar meer. Een jaar later gingen we weer naar het Limburgs Kampioenschap, nu in Horn, en tot onze nóg grotere verbazing werden we daar eerste! Aanleiding tot een gigantisch feest, waar het hele dorp die nacht van mocht meegenieten…

Na die eerste feestroes sloeg de stemming een beetje om in zorgen. Wat hadden we aangericht? Hoe moest dat met de organisatie van de Limburgse Kampioenschappen 1998 in Bemelen? Zou dat wel goed komen? Maar het kwam goed. Met een hoop bloed, zweet, tranen, lachen, bier en plezier – in willekeurige volgorde – zijn we erin geslaagd de organisatie rond te krijgen. Het werd een enorm feest. Een kleine vijfduizend bezoekers in Bemelen, in één weekend. Gigantisch!
Maar ondanks die Limburgse kampioenstitel blijft ook in de toekomst het hoofddoel van de Zoepnaze: het muzikaal begeleiden van de Berggeitte en de Bemeler carnaval.

Onze lijfspreuk: “Hoeg, hèl en wiet, macht keine flaus aus, wen wier mar loel haben!”

Zeg nou zelf: daar valt geen woord tussen te krijgen en daar valt geen woord aan toe te voegen. Laat die Zoepnaze maar schuiven…

De Zoepnaze

Terug naar historie